Tegen VGV
 
  Verklaring tegen meisjesbesnijdenis
De zomerperiode is begonnen en dat betekent dat meisjes die uit een land komen w...  |  lees meer »
  FSAN Actuele cijfers over VGV bekend gemaakt door Pharos
Actuele cijfers over VGV bekend gemaakt door Pharos  |  lees meer »
  Verandering door verbinding; Een verslag van de Zero Tolerance Day 2019 in Amsterdam
In 2003 is 6 februari uitgeroepen als internationale dag tegen Vrouwelijke Genit...  |  lees meer »
actueel overzicht
Momenteel geen berichten...
 • ZWANGERSCHAP EN VROUWENBESNIJDENIS
  FSAN Video
 • De Bestrijding van Meisjesbesnijdenis in Ned...
  FSAN Video
 • Aida (42) over meisjesbesnijdenis en het bel...
  FSAN Video
 • Istahil (47) vertelt over haar besnijdenis a...
  FSAN Video
 • Verklaring tegen meisjesbesnijdenis
  FSAN Video
 • ’Je bent mooi zoals je bent’
  FSAN Video
 • Interview with Zahra Naleie
  FSAN Video
 • VGV onderzoeken
  FSAN Video
 • Meisjesbesnijdenis en religie
  FSAN Video
 • A Statement Opposing Female Circumcision (FS...
  FSAN Video
 • Zorg voor besneden vrouwen in Nederland
  FSAN Video
 • Breaking The Silence - De Stilte Verbreken
  FSAN Video
 • Professor Hidir legt uit: Vrouwenbesnijdenis...
  FSAN Video
 • Vrouwen spreken over Vrouwelijke Genitale Ve...
  FSAN Video
 • Hees Gudniinka Hablaha NAFIS Network
  FSAN Video
 • De Engel Komt Terug
  FSAN Video
 • Somali Poem / Spoken Word / Buraanbur on Fem...
  FSAN Video
 • Zero Tolerance Day - Somali National TV - 6 ...
  FSAN Video
ACTIVITEITEN VGV
Kinderrechten en Empowerment Project - De Tussenstand - Maart 2015 - Mei 2016

In maart 2015 begon FSAN aan het project Kinderrechten en Empowerment. Dit project werd mogelijk gemaakt door de organisatie Kinderpostzegels. VeiligThuis Amsterdam Amstelland, Defence for Children – ECPAT en Pharos werken mee aan het project door materiaal beschikbaar te stellen en door lid te zijn van de stuurgroep van dit project. . Inmiddels zijn alle activiteiten voor de kinderen afgerond en resten alleen nog de feestelijke bijeenkomsten. Het project loopt af in september 2016.

Deelnemers van het Kinderrechten en Empowerment project van Stichting Wadata, Stichting Somalische Cultuur Alphen a/d Rijn en Stichting Soon.

 

FSAN koos op haar beurt drie kleine organisaties uit om dit project mee uit te voeren. 

Er nemen drie zelforganisaties deel aan dit project namelijk: Stichting Wadata Amsterdam, Stichting Somalische Cultuur Alphen a/d Rijn en Stichting SOON. Iedere zelforganisatie heeft 3 actieve leden geworven voor deelname aan dit project. Op 27 september en  op 4 oktober 2015  hebben in totaal 9 actieve leden de training gevolgd in de volgende onderwerpen:

 • Kinderrechten & Social Media door Celine Verheijen - Defence for Children

 • Kindermishandeling / VGV door  Marthine Bos – GGD IJsselland

 • Communicatie en Didactiek door Shukri Said – Pedagoge

 • Empowerment door Michel Rem - Rots en Water

Informatie per organisatie over de voortgang

-     Stichting Somalische Cultuur Alphen a/d Rijn

Stichting Somalische Cultuur Alphen a/d Rijn heeft een ouderbijeenkomst en drie activiteit bijeenkomsten voor de kinderen gehouden.

De ouders die aanwezig waren bij de ouderbijeenkomst gaven aan erg blij te zijn met het Kinderrechten en Empowerment project, veel waren vooral blij met het onderwerp Veilig Social Media gebruik. Velen gaven aan dat hun kinderen actief zijn op sociale media en dat ze zich soms zorgen maken over de eventuele gevaren die hierbij komen kijken. De kick-off meeting bij Stichting Somalische Cultuur Alphen a/d Rijn was een succes. Het was een mooi begin voor de rest van de activiteiten.

De kinderen hebben tot nu toe bijeenkomsten gehad over; kinderrechten, kindermishandeling en communicatie. De kinderen leerden spelenderwijs wat kinderrechten zijn, wat hun rechten en plichten zijn. Dit deden zij aan de hand van het Kinderrechten pakket van Defence for Children. In de lessen daarna behandelden zij de onderwerpen kindermishandeling, met als extra aandachtspunt VGV, en communicatie en expressie. Met materiaal verkregen van VeiligThuis, GGD Nederland en FSAN kregen de kinderen lessen over wat kindermishandeling is communicatie.

-      Stichting SOON

Ook Stichting Soon begon zoals gepland met de ouderbijeenkomst over het Kinderrechten en Empowerment project. Het project werd enthousiast ontvangen door de ouders. 

Stichting Soon heeft tot nu toe de bijeenkomsten over kinderrechten, kindermishandeling en social media gehouden. Met behulp van het informatiepakket hebben de actieve leden lessen opgezet waarbij de kinderen eerst informatie kregen over het te behandelen onderwerp en vervolgens zelf in groepjes opdrachten gingen maken.

-     Stichting Wadata

De ouderbijeenkomst van Stichting Wadata was een enorm succes. Stichting Wadata had besloten om naast informatie te geven over het project ook gelijk een voorlichtingbijeenkomst te houden over Kindermishandeling. Zij hadden 2 werknemers van VeiligThuis Amsterdam Amstelland uitgenodigd die een presentatie hebben gegeven over kindermishandeling. De ouders waren erg blij met het project en de kans om ook zelf meer informatie te krijgen over het onderwerp Kindermishandeling.

De kinderen van Stichting Wadata hebben tot nu toe de lessen, kinderrechten, kindermishandeling en empowerment gehad. Vanwege het grote aantal kinderen dat mee doet, is iedere les tweemaal gegeven.

Doel van het project voor zover behaald... 

Het doel van dit project is het empoweren van jongens en meisjes uit risicolanden door hun communicatiemiddelen mee te geven en informatie over kinderrechten, mishandeling (o.a. VGV) en gebruik van Social Media (de gevaren van Social Media en loverboys). Door middel van de activiteiten zijn deze doelen bereikt.

De beoogde resultaten waren namelijk:

 1. Het maken van een informatiepakket voor de zelforganisaties.

 2. 9 actieve leden en 3 coördinatoren trainen in de volgende onderwerpen:

  1. Communicatie en Didactiek

  2. Kinderrechten

  3. Kindermishandeling

  4. Social Media gebruik

  5. Empowerment (Rots en Water training)

 3. Minimaal 60 ouders betrekken bij het project

 4. Minimaal 75 kinderen laten deelnemen aan het project

 5. Vaardigheden vergroten van kinderen op het gebied van kinderrechten, kindermishandeling, communicatie en expressiviteit en Social Media gebruik.

 6. Professionaliteit en kennis van de zelforganisaties vergroten.

 7. Samenwerking tussen professionals en zelforganisaties stimuleren.

Alle beoogde resultaten zijn tot dusver bereikt. Het informatiepakket is samengesteld en is ontvangen door de actieve leden na hun training. Bij de ouderbijeenkomsten zijn in totaal 96 ouders gekomen, en bij de activiteiten tot nu toe hebben in totaal 111 kinderen deelgenomen. Dit is ruim boven het streefgetal. De meeste kinderen hebben tot nu toe de helft van de activiteiten gedaan, en hebben vele vaardigheden geleerd. De organisaties hebben contacten gelegd met verschillende instellingen zoals Defence for Children, VeiligThuis en Pharos. Door deze contacten heeft o.a. Stichting Wadata een ouderbijeenkomst gehouden over Kindermishandeling, waarbij medewerkers van VeiligThuis een presentatie hebben gehouden.

« terug  |   print artikel  |  deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

 
FSAN - Federatie Somalische Organisaties Nederland
 
nl uk