ACTIVITEITEN
FSAN Onafhankelijkheidsdag
De onafhankelijkheidsdag werd gevierd in Den Haag op Zondag 2 Juli, de bijeenkomst werd bijgewoond door de Haags-Somalische gemeenschap en uiteraard was FSAN hierbij betrokken.
Ali Ware, voorzitter van FSAN, markeert de onafhankelijksdag van ruim 60 jaar geleden als een onuitwisbare gebeurtenis in de Somalische Geschiedenis, een dag wat zeker gevierd dient te worden.
Shukri S. Hassan, voorzitter bij IFTIN, een organisatie die opkomt van de rechten van de Somalische vrouwen te amsterdam, vermeldde dat vrouwen een sterke bijdrage hebben gehad bij de vrijheidstrijders. ' Wat we weten van de geschiedenis van Somalie, is dat er zeker vrouwen waren die zeer actief aan de onafhankelijkheid hebben bijgedragen.' Aldus mevrouw Hassan.
De avond werd muzikaal afgesloten met bekende Somalische artiesten waaronder; Bashir Ali Hassan, Abdi Badeel en Maandeeq Nur Gerish.

FSAN Voetbaltoernooi
Afgelopen zaterdag 20 mei hebben verschillende voetbalteams gestreden om de beker van het FSAN toernooi 2017. Op de foto is dhr Abdigani Said Arab, hoofd van de Somalische Voetbal verenging, te zien die het winnende team uit Oss de beker overhandigd. Het team speelde namens de organisatie FSAN zelf. Het team uit Tilburg kreeg een tweede plek.

FSAN aanwezig bij SEMINAR Brussel
Op en 8 en 9 juni organiseert het Multisectional Academic Programme in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en RHEA een Academische Seminar omtrent VGV.
Wederom is FSAN uitgenodigd om de lezing bij te wonen. De seminarbijeenkomst wordt georganiseerd omtrent intersectionele perspectieven rondom VGV en de effectiviteit van bestaande interventies. Een verslag van de lezing en wat FSAN als organisatie eruit kan halen volgt snel!

FSAN Conferentie Meisjesbesnijdenis en Religie
20 MAY 2017

Afgelopen zaterdag hield FSAN een conferentie omtrent meisjesbesnijdenis en religie. De conferentie was een geslaagde bijeenkomst waarin sprekers van verschillende religieuze afkomst uitgenodigd waren te spreken over deze traditie. Een traditie die uiteraard gepaard gaat met de onnodige misverstanden.

De vragen die FSAN met deze conferentie beantwoord wilde hebben, hadden met name te maken met de vaak onterechte toeschrijving van VGV aan Islam of het Christendom. Waarom wordt VGV alsnog in bepaalde culturen als onderdeel van de religieuze overtuiging gezien?

Pastor Paul van der Boom over de enige besnijdenis die in het Christendom gebruikt wordt: 'In het Christelijke geloof van het Nieuwe Testament kent men eigenlijk alleen de besnijdenis van het hart: de spirituele besnijdenis.' De fysieke besnijdenis werd tot noch toe alleen uitgevoerd bij het mannelijke geslacht. Zijn conclusie: VGV is een traditie dat cultureel bepaald is en wordt onrechtmatig toegeschreven aan de religie.

Ook heeft Professor Hidir, docent aan de universiteit van Rotterdam, tijdens de conferentie uitgelegd dat meisjesbesnijdenis een culturele traditie is en geen binding heeft met de Islam.

Daarnaast heeft Reverend Heleen Dorkenoo, die meer dan twintig jaar ervaring heeft als een priester, een workshop gegeven aan genodigden onder het mom van de rol van religieuze leiders in de strijd tegen VGV.

Marthine Bos, medisch Anthropologe en al een aantal jaren werkzaam als trainer en voorlichter wat betreft gezondheidszorg en vgv, heeft een workshop gegeven op het gebied van de gezondheidsrisico's van VGV.

Al met al was deze conferentie een geslaagde bijeenkomst, waarbij alle genodigden de volgende statement dienden te ondertekenen: Meisjesbesnijdenis is een traditie, geen onderdeel van de religie.

Voorzitter FSAN Ali Waare bezocht Global Somali Diaspora International Conference in Mogadishu.
Van 13 augustus tot aan 15 augustus 2016 vond de Global Somali Diaspora conferentie plaats in Mogadishu.  |  lees meer »

Pagina:  « Prev  1  2  3  4  5  6  ...  11  Next »
 
  FSAN Interview met Zahra Naleie
Interview met Zahra Naleie over vrouwenrechten in Somalie   |  lees meer »
  FSAN MFA and Somali diaspora community meeting
Somali diaspora organisations in the Netherlands have on Thursday met with Tijme...  |  lees meer »
  FSAN FSAN vacature
FSAN zoekt een Projectleider (8uur per week)  |  lees meer »
actueel overzicht
Momenteel geen berichten...
 
FSAN - Federatie Somalische Organisaties Nederland
 
nl uk