ACTIVITEITEN
FSAN Conferentie Meisjesbesnijdenis en Religie
20 MAY 2017

Afgelopen zaterdag hield FSAN een conferentie omtrent meisjesbesnijdenis en religie. De conferentie was een geslaagde bijeenkomst waarin sprekers van verschillende religieuze afkomst uitgenodigd waren te spreken over deze traditie. Een traditie die uiteraard gepaard gaat met de onnodige misverstanden.

De vragen die FSAN met deze conferentie beantwoord wilde hebben, hadden met name te maken met de vaak onterechte toeschrijving van VGV aan Islam of het Christendom. Waarom wordt VGV alsnog in bepaalde culturen als onderdeel van de religieuze overtuiging gezien?

Pastor Paul van der Boom over de enige besnijdenis die in het Christendom gebruikt wordt: 'In het Christelijke geloof van het Nieuwe Testament kent men eigenlijk alleen de besnijdenis van het hart: de spirituele besnijdenis.' De fysieke besnijdenis werd tot noch toe alleen uitgevoerd bij het mannelijke geslacht. Zijn conclusie: VGV is een traditie dat cultureel bepaald is en wordt onrechtmatig toegeschreven aan de religie.

Ook heeft Professor Hidir, docent aan de universiteit van Rotterdam, tijdens de conferentie uitgelegd dat meisjesbesnijdenis een culturele traditie is en geen binding heeft met de Islam.

Daarnaast heeft Reverend Heleen Dorkenoo, die meer dan twintig jaar ervaring heeft als een priester, een workshop gegeven aan genodigden onder het mom van de rol van religieuze leiders in de strijd tegen VGV.

Marthine Bos, medisch Anthropologe en al een aantal jaren werkzaam als trainer en voorlichter wat betreft gezondheidszorg en vgv, heeft een workshop gegeven op het gebied van de gezondheidsrisico's van VGV.

Al met al was deze conferentie een geslaagde bijeenkomst, waarbij alle genodigden de volgende statement dienden te ondertekenen: Meisjesbesnijdenis is een traditie, geen onderdeel van de religie.

Voorzitter FSAN Ali Waare bezocht Global Somali Diaspora International Conference in Mogadishu.
Van 13 augustus tot aan 15 augustus 2016 vond de Global Somali Diaspora conferentie plaats in Mogadishu.  |  lees meer »

Kinderrechten en Empowerment Project - Feestelijke Afsluiting door Stichting Soon en Stichting Wadata
21 mei organiseerde Stichting Soon uit Tilburg een feestelijke afsluiting van het Kinderrechten & Empowerment project. Stichting Wadata deed dat op 4 juni.  |  lees meer »

Nazorg Project: Voorlichting over Nazorg in Rotterdam - 2 juni 2016
2 juni 2016 organiseerde FSAN een voorlichting over Nazorg voor Besneden Vrouwen uit Rotterdam, in samenwerking met Centrum Jeugd Gezin Rijnmond.

Bijscholing Sleutelpersonen uit Den Haag - 1 juni 2016
FSAN organiseerde de bijscholing voor de Sleutelpersonen uit Den Haag.

Pagina:  « Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next »
 
  FSAN Aanslag Mogadishu: Flyer en hulpactie
Digitale flyer met gironummer om gewonden, nabestaanden en allen die huis en haa...  |  lees meer »
  FSAN PERSBERICHT
Afgelopen zaterdag 14 oktober jl. heeft er een afschuwelijke aanslag plaats gevo...  |  lees meer »
  FSAN FGM Survivors; Representatives Turn to EU Parliament
Salma and Adia are sisters but only Adia has undergone the harmful and traumatic...  |  lees meer »
actueel overzicht
Momenteel geen berichten...
 
FSAN - Federatie Somalische Organisaties Nederland
 
nl uk