ACTIVITEITEN
FSAN Radio Programma
Op donderdag 14 december heeft FSAN's projectmedewerker VGV Miriam Corciulo deelgenomen aan het radio programma 'Say No to FGM', samen met de sleutelpersonen Farouk and Youssif.

De lokale radio Razo-Amsterdam heeft aandacht besteden aan het belangrijke thema van Vrouwelijke Genitale Verminking. Miriam en de sleutelpersonen werden gevraagd over de betekenis van 'VGV', de oorsprong ervan en de redenen waarom men deze schadelijke praktijk zou moeten stoppen. De boodschap is doorgekomen naar 80 luisteraars en heeft sommigen een beetje ongemakkelijk gemaakt en uitgedaagd.

Dat kwam duidelijk naar voren in de vragen die ze online stelden of de commentaren die ze achterlieten zoals: 'Zeggen jullie nou echt dat we onze cultuur moeten veranderen? Gelukkig kwamen er ook tientallen 'thumbs up' binnen van de 'Likes' op Facebook. Miriam maakte het duidelijk dat het geen kwestie van 'cultural pride' is. Alle culturen hebben goede en slechte tradities, maar de mensen mogen bepalen welke tradities door moeten gaan en welke moeten stoppen. Heel veel Afrikanen hebben al die beslissing genomen om VGV te stoppen. De mens is geen slachtoffer van de cultuur, maar een Agent. Er is vanuit FSAN ook uitgelegd dat er velen van de redenen zijn die aan VGV gekoppeld zijn, zijn misvattingen en dat vrouwenbesnijdenis niet gelijk staat aan maagdelijkheid.

Sleutelpersoon Youssif heeft in de loop van het radioprogramma meerdere malen mogen benadrukken dat VGV geen link met de religie heeft en dat VGV alleen maar schade toebrengt aan de gezondheid en seksualiteit van de vrouw. Farouk heeft uitgelegd wat de fysieke en psychische klachten zijn door vrouwenbesnijdenis veroorzaakt. Heel veel vrouwen hebben meerdere klachten die gerelateerd zijn aan VGV maar ze zijn daar niet bewust van of denken ze dat die pijn hoort bij 'het vrouwen-zijn'. Farouk heeft een prachtige toelichting gegeven over de nazorg in Nederland en wat de mogelijkheden zijn voor besneden vrouwen in Nederland die aan VGV- gerelateerde klachten lijden.

Aan het einde van het radio programma hebben we namen en telefoonnummers van instellingen doorgegeven waar vrouwen met klachten terecht kunnen komen. Het was een prachtige ervaring voor FSAN en heeft weer een steentje bijgedragen aan de strijd tegen VGV.

FSAN Final Conference CHANGE Plus
Op woensdag en donderdag 22 en 23-11-2017 heeft FSAN deelgenomen aan de Final Conference van CHANGE Plus project in Berlijn.

Project medewerker Miriam Corciulo, CHANGE Champion Hawa Bashir en CHANGE Agent Bubakar Jalloh waren aanwezig namens FSAN en hebben een actief bijdrage kunnen leveren aan de conferentie.


De eerste dag zijn ongeveer 30 vertegenwoordigers van Afrikaanse gemeenschappen samen met de project partners bij elkaar gekomen. Het doel van de exchange meeting was het uitwisselen van ervaringen tussen CHANGE Agents uit de partnerlanden van het project, waaronder Duitsland, Frankrijk, Portugal en Nederland. Het was heel inspirerend om te zien hoe gemotiveerde mannen en vrouwen uit verschillende Afrikaanse landen de strijd tegen VGV binnen hun gemeenschap doorzetten door heel Europa heen.


Op de tweede dag heeft een press event plaatsgevonden op de Brandenburger Tor plein. Om 9 uur zijn alle Europese partners samen met de CHANGE Agents op straat gaan demonstreren om de praktijk van Vrouwelijke Genitale Verminking als ernstige overtreding van de mensenrechten onder aandacht te brengen. Het was een prachtige collectieve belevenis waar Afrikaanse en Europese krachten samen kwamen in ??n globale strijd: de strijd tegen VGV. De demonstratie was ook uitdrukking van de toenemende wil om bruggen te bouwen ('Building bridges') tussen Europese landen en tussen Europa en Afrika.


Om 11 uur is het programma van de conferentie begonnen. Verschillende sprekers zijn aan de beurt geweest met heel inspirerende toespraken, waaronder: Rakieta Sawadogo-Poyga, Association Bangr Nooma in Burkina Faso; Anne van Nistelrooij, Policy Officer van Gender Equality unit DG Justice; Charlotte Weil, project coordinator van CHANGE Plus, Terre des Femmes en Anke Gittenaer van European Institute for Gender Equality (EIGE). Vervolgens hebben CHANGE Agents en CHANGE Champions deelgenomen aan de panel. CHANGE Champion Hawa Bashir heeft belangrijk verslag gegeven van hoe zij het werk binnen de gemeenschap heeft ingericht en ervaren. In de middag mocht iedereen een van de 5 roundtable discussions uitkiezen waar men over volgende onderwerpen ging debatteren: 1. De rol van de man in de strijd tegen VGV; 2. Strategieeen om meisjes en jonge vrouwen toe te rusten; 3. VGV en cultuur, traditie en religie; 4. Building bridges; 5. Evaluatie van Behaviour Change Activities. FSAN heeft deelgenomen aan de eerste debat over de rol van de man in de strijd tegen VGV waar de CHANGE Agent Bubakar een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren vanuit zijn ervaring met de gemeenschap. Er werd benadrukt hoe belangrijk het is om steeds meer mannen te gaan betrekken bij dit onderwerp dat steeds 'gepolariseerd' werd en gezien als een 'vrouw' probleem. VGV is geen vrouwen probleem maar een collectief probleem dat vrouwen en mannen nodig heeft om overwonnen te mogen worden. Conference sloot succesvol af met een heerlijke refreshmnent en concert van de bekende Senegalese rap-zangeres en VGV activist Sister FA.

FSAN Exhibition EndFGM
Afgelopen maandag vond de opening van de prachtige Exhibitie ' Building Bridges' plaats namens FSAN, project EndFGM bij Cultureel Centrum Vrouw en Vaart. Deze tentoonstelling heeft plaatsgevonden vanaf 13 November en zal een week lang te zien zijn bij Vrouw en Vaart. Hieronder een impressie met foto's van de offici?le opening
Zahra Naleie, teamleider en FSAN projectleider en projectmedewerker bij EndFGM, begon de opening met hoe binnen FSAN VGV de afgelopen 20 jaar de strijd is gevoerd tegen VGV. Youssif Ouro-Akondo, activist en sleutelpersoon opgeleid middels trainingen van FSAN, heeft op de dag zelf een inspirerende speech gegeven. Susu Amina, projectmedewerker communicatie heeft een gedicht kunnen voordragen in het kader van VGV.

FSAN Dialogue meeting in Noorwegen
Op 13 september 2017 heeft FSAN een belangrijke dialogue meeting in Oslo mogen bijwonen en een presentatie kunnen geven over haar ervaring met VGV sleutelpersonen voor de preventie en bestrijding van VGV in Nederland. Het Ministerie van Gezondheid in Noorwegen was de organisator van de meeting in samenwerking met andere belangrijke overheidsinstellingen en actoren in Noorwegen. Mede door de bemiddeling van de Somalische non-profit organisatie Info123, gevestigd in Oslo, had het Ministerie van Gezondheid uit Noorwegen gehoord over de succesvolle werkmethode van FSAN binnen de Afrikaanse gemeenschappen en had FSAN uitgenodigd om deel te nemen aan de dialogue meeting. Zij wilden meer horen over onze manier van werken en eventueel het model in Noorwegen te gaan reproduceren onder de target groep.

Project medewerker Miriam Corciulo was daar als vertegenwoordiger van FSAN. Op 12 september had ze sommige vertegenwoordigers van de Somalische gemeenschap in Noorwegen kunnen ontmoeten, waaronder Hassan, voorzitter van Info123. De meeting begon in Grand Hotel in Oslo. Er waren ongeveer 20 mensen aanwezig, allemaal overheidsactoren en enkele NGO?s die zich inzetten tegen VGV. Andere punten op de agenda waren: gedwongen huwelijk en negatieve sociale controle. Het was heel interessant om te zien hoe Noorwegen werkt om deze problemen te voorkomen en bestrijden in hun land. De meeting was zeer geslaagd. Medewerker Miriam heeft de werkmethode van FSAN gepresenteerd en uitgelegd, samen met de successen en de uitdagingen ervan.

Centraal in de boodschap van de presentatie van FSAN voor Noorwegen was het belang van 'grassroots' werk: van de gemeenschap tot de instituties. Dit is een succesvolle manier om met respect van de gemeenschap het gevoelige problematiek van VGV te bestrijden. FSAN hoopt de Noorse overheid te hebben ge?nspireerd in hun proces naar een groeiende samenwerking met NGO?s en Afrikaanse gemeenschappen in de preventie en bestrijding van VGV in Noorwegen.

Algemene Leden Vergadering
Op Zondag 9 July vond de Algemene Leden Vergadering plaats voor de leden van FSAN. Verscheidene organisaties die zich hebben verbonden aan de Federatie hebben deze vergadering kunnen bijwonen.
Bij de bijeenkomst heeft het FSAN bestuur de afgelopen projecten kunnen presenteren, waaronder Brain Gain, een project waarbij FSAN 18 professionals naar Somalie heeft kunnen zenden voor wederopbouw- en educatiedoeleinden.
Mohamed Said, secretaris van FSAN, beschreef het succesvolle verloop van Brain Gain en gaf verdere details over opkomende projecten en toekomstige doelen, de samenwerkingen met Ministerie van volksgezondheid, de GGD en andere lokale overheidsinstanties.

Pagina:  1  2  3  4  5  ...  11  Next »
 
  FSAN Interview met Zahra Naleie
Interview met Zahra Naleie over vrouwenrechten in Somalie   |  lees meer »
  FSAN MFA and Somali diaspora community meeting
Somali diaspora organisations in the Netherlands have on Thursday met with Tijme...  |  lees meer »
  FSAN FSAN vacature
FSAN zoekt een Projectleider (8uur per week)  |  lees meer »
actueel overzicht
Momenteel geen berichten...
 
FSAN - Federatie Somalische Organisaties Nederland
 
nl uk