ACTIVITEITEN
FSAN Final Conference CHANGE Plus
Op woensdag en donderdag 22 en 23-11-2017 heeft FSAN deelgenomen aan de Final Conference van CHANGE Plus project in Berlijn.

Project medewerker Miriam Corciulo, CHANGE Champion Hawa Bashir en CHANGE Agent Bubakar Jalloh waren aanwezig namens FSAN en hebben een actief bijdrage kunnen leveren aan de conferentie.


De eerste dag zijn ongeveer 30 vertegenwoordigers van Afrikaanse gemeenschappen samen met de project partners bij elkaar gekomen. Het doel van de exchange meeting was het uitwisselen van ervaringen tussen CHANGE Agents uit de partnerlanden van het project, waaronder Duitsland, Frankrijk, Portugal en Nederland. Het was heel inspirerend om te zien hoe gemotiveerde mannen en vrouwen uit verschillende Afrikaanse landen de strijd tegen VGV binnen hun gemeenschap doorzetten door heel Europa heen.


Op de tweede dag heeft een press event plaatsgevonden op de Brandenburger Tor plein. Om 9 uur zijn alle Europese partners samen met de CHANGE Agents op straat gaan demonstreren om de praktijk van Vrouwelijke Genitale Verminking als ernstige overtreding van de mensenrechten onder aandacht te brengen. Het was een prachtige collectieve belevenis waar Afrikaanse en Europese krachten samen kwamen in ??n globale strijd: de strijd tegen VGV. De demonstratie was ook uitdrukking van de toenemende wil om bruggen te bouwen (?Building bridges?) tussen Europese landen en tussen Europa en Afrika.


Om 11 uur is het programma van de conferentie begonnen. Verschillende sprekers zijn aan de beurt geweest met heel inspirerende toespraken, waaronder: Rakieta Sawadogo-Poyga, Association Bangr Nooma in Burkina Faso; Anne van Nistelrooij, Policy Officer van Gender Equality unit DG Justice; Charlotte Weil, project coordinator van CHANGE Plus, Terre des Femmes en Anke Gittenaer van European Institute for Gender Equality (EIGE). Vervolgens hebben CHANGE Agents en CHANGE Champions deelgenomen aan de panel. CHANGE Champion Hawa Bashir heeft belangrijk verslag gegeven van hoe zij het werk binnen de gemeenschap heeft ingericht en ervaren. In de middag mocht iedereen een van de 5 roundtable discussions uitkiezen waar men over volgende onderwerpen ging debatteren: 1. De rol van de man in de strijd tegen VGV; 2. Strategieeen om meisjes en jonge vrouwen toe te rusten; 3. VGV en cultuur, traditie en religie; 4. Building bridges; 5. Evaluatie van Behaviour Change Activities. FSAN heeft deelgenomen aan de eerste debat over de rol van de man in de strijd tegen VGV waar de CHANGE Agent Bubakar een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren vanuit zijn ervaring met de gemeenschap. Er werd benadrukt hoe belangrijk het is om steeds meer mannen te gaan betrekken bij dit onderwerp dat steeds ?gepolariseerd? werd en gezien als een ?vrouw? probleem. VGV is geen vrouwen probleem maar een collectief probleem dat vrouwen ?n mannen nodig heeft om overwonnen te mogen worden. Conference sloot succesvol af met een heerlijke refreshmnent en concert van de bekende Senegalese rap-zangeres ?n VGV activist Sister FA.

FSAN Exhibition EndFGM
Afgelopen maandag vond de opening van de prachtige Exhibitie ' Building Bridges' plaats namens FSAN, project EndFGM bij Cultureel Centrum Vrouw en Vaart. Deze tentoonstelling heeft plaatsgevonden vanaf 13 November en zal een week lang te zien zijn bij Vrouw en Vaart. Hieronder een impressie met foto's van de offici?le opening
Zahra Naleie, teamleider en FSAN projectleider en projectmedewerker bij EndFGM, begon de opening met hoe binnen FSAN VGV de afgelopen 20 jaar de strijd is gevoerd tegen VGV. Youssif Ouro-Akondo, activist en sleutelpersoon opgeleid middels trainingen van FSAN, heeft op de dag zelf een inspirerende speech gegeven. Susu Amina, projectmedewerker communicatie heeft een gedicht kunnen voordragen in het kader van VGV.

FSAN Dialogue meeting in Noorwegen
Op 13 september 2017 heeft FSAN een belangrijke dialogue meeting in Oslo mogen bijwonen en een presentatie kunnen geven over haar ervaring met VGV sleutelpersonen voor de preventie en bestrijding van VGV in Nederland. Het Ministerie van Gezondheid in Noorwegen was de organisator van de meeting in samenwerking met andere belangrijke overheidsinstellingen en actoren in Noorwegen. Mede door de bemiddeling van de Somalische non-profit organisatie Info123, gevestigd in Oslo, had het Ministerie van Gezondheid uit Noorwegen gehoord over de succesvolle werkmethode van FSAN binnen de Afrikaanse gemeenschappen en had FSAN uitgenodigd om deel te nemen aan de dialogue meeting. Zij wilden meer horen over onze manier van werken en eventueel het model in Noorwegen te gaan reproduceren onder de target groep.

Project medewerker Miriam Corciulo was daar als vertegenwoordiger van FSAN. Op 12 september had ze sommige vertegenwoordigers van de Somalische gemeenschap in Noorwegen kunnen ontmoeten, waaronder Hassan, voorzitter van Info123. De meeting begon in Grand Hotel in Oslo. Er waren ongeveer 20 mensen aanwezig, allemaal overheidsactoren en enkele NGO?s die zich inzetten tegen VGV. Andere punten op de agenda waren: gedwongen huwelijk en negatieve sociale controle. Het was heel interessant om te zien hoe Noorwegen werkt om deze problemen te voorkomen en bestrijden in hun land. De meeting was zeer geslaagd. Medewerker Miriam heeft de werkmethode van FSAN gepresenteerd en uitgelegd, samen met de successen en de uitdagingen ervan.

Centraal in de boodschap van de presentatie van FSAN voor Noorwegen was het belang van 'grassroots' werk: van de gemeenschap tot de instituties. Dit is een succesvolle manier om met respect van de gemeenschap het gevoelige problematiek van VGV te bestrijden. FSAN hoopt de Noorse overheid te hebben ge?nspireerd in hun proces naar een groeiende samenwerking met NGO?s en Afrikaanse gemeenschappen in de preventie en bestrijding van VGV in Noorwegen.

Algemene Leden Vergadering
Op Zondag 9 July vond de Algemene Leden Vergadering plaats voor de leden van FSAN. Verscheidene organisaties die zich hebben verbonden aan de Federatie hebben deze vergadering kunnen bijwonen.
Bij de bijeenkomst heeft het FSAN bestuur de afgelopen projecten kunnen presenteren, waaronder Brain Gain, een project waarbij FSAN 18 professionals naar Somalie heeft kunnen zenden voor wederopbouw- en educatiedoeleinden.
Mohamed Said, secretaris van FSAN, beschreef het succesvolle verloop van Brain Gain en gaf verdere details over opkomende projecten en toekomstige doelen, de samenwerkingen met Ministerie van volksgezondheid, de GGD en andere lokale overheidsinstanties.

FSAN Onafhankelijkheidsdag
De onafhankelijkheidsdag werd gevierd in Den Haag op Zondag 2 Juli, de bijeenkomst werd bijgewoond door de Haags-Somalische gemeenschap en uiteraard was FSAN hierbij betrokken.
Ali Ware, voorzitter van FSAN, markeert de onafhankelijksdag van ruim 60 jaar geleden als een onuitwisbare gebeurtenis in de Somalische Geschiedenis, een dag wat zeker gevierd dient te worden.
Shukri S. Hassan, voorzitter bij IFTIN, een organisatie die opkomt van de rechten van de Somalische vrouwen te amsterdam, vermeldde dat vrouwen een sterke bijdrage hebben gehad bij de vrijheidstrijders. ' Wat we weten van de geschiedenis van Somalie, is dat er zeker vrouwen waren die zeer actief aan de onafhankelijkheid hebben bijgedragen.' Aldus mevrouw Hassan.
De avond werd muzikaal afgesloten met bekende Somalische artiesten waaronder; Bashir Ali Hassan, Abdi Badeel en Maandeeq Nur Gerish.

Pagina:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next »
 
  FSAN Final Conference CHANGE Plus
Op woensdag en donderdag 22 en 23-11-2017 heeft FSAN deelgenomen aan de Final Co...  |  klik hier voor het volledige verslag. »
  ​Save The Date: EUROPEAN FORUM TO BUILD BRIDGES ON FGM. 28 November
Vgv wordt nu gezien als een globaal probleem.
Met het Forum van EndFGM wil ...  |  lees meer »
  FSAN Exhibition EndFGM
Afgelopen maandag vond de opening van de prachtige Exhibitie ' Building Bridges' plaats namens FSAN, project EndFGM bij Cultureel Centrum Vrouw en Vaart. Deze tentoonstelling heeft plaatsgevonden vanaf 13 November en zal een week lang te zien zijn bij Vrouw en Vaart.
actueel overzicht
  FSAN 8 December 2017 - Public Certification Event of the CHANGE Agents
Deze vrijdag vindt de uitreiking plaats van het certificaat voor alle CHANGE Agents. Tot 5 familieleden/vrienden per Agent zijn uitgenodigd om mee te vieren. Deze viering zal plaatsvinden in een van de zalen van Vrouw en Vaart.
  16 December 2017 - Training Sleutelpersonen
Op deze datum vindt de training voor sleutelpersonen plaats. Dit duurt van 9: 00u tot 16: 30u en zal plaatsvinden op het kantoor van FSAN. Locatie: ons kantoor. President Allendelaan. Sleutelpersonen worden vanuit FSAN getraind om activiteiten en samenkomsten te organiseren voor de Somalische gemeenschap. Bij deze activiteiten worden gesprekken gevoerd over de problemen die deze gemeenschap doormaakt.
agenda overzicht
 
FSAN - Federatie Somalische Organisaties Nederland
 
nl uk